“Koko ajan ei tarvitse tavoitella jotain suurempaa” – Katri Syvärisen 5 vinkkiä, joilla vähentää suorittamista

Katri Syvärinen herää ilman herätyskelloa ja aloittaa päivän rauhallisissa merkeissä. Aina näin ei ole ollut: Katri liikkui eteenpäin höyryjunan lailla, kunnes matka pysähtyi. Tänään Katri on henkisen hyvinvoinnin valmentaja, joogaopettaja ja menestyskirjan ”Löydä elämän taika” kirjoittaja, joka auttaa muita ihmisiä voimaan hyvin.

- Asiat eivät muutu yön yli. Jokaisen polku kohti vapaammin virtaavaa elämää on erilainen, Katri sanoo.

Katrin oma muutos oli ollut tuloillaan jo pitkään, kun hän viisi vuotta sitten käänsi suunnan pois suorittamisesta kohti itseään armollisempaa elämäntyyliä. Ei ollut mitään tiettyä hetkeä, jolloin Katrin lapsesta asti muokkautunut uskomusjärjestelmä olisi vaihtunut toiseen. Prosessin käynnistyttyä riittämättömyyden tunne on hiljalleen muokkautunut tyytyväisyydeksi vallitsevaan olotilaan.

- Kun on nuoresta iästä lähtien halunnut olla hyödyllinen ja saada paljon aikaan, sitä joutuu edelleen muistuttamaan itseään omien voimavarojen vaalimisesta. Keho ja mieli tarvitsevat lepoa. Ison projektin tullessa päätökseen ei välttämättä kannata heti rynnätä aloittamaan uutta. Elämä ei valu sormien läpi, jos ei koko ajan tavoittele jotain numeerisesti suurempaa. Elämänlaatu ratkaisee, Katri jatkaa.

Katrin mukaan ihmisen ei tarvitse irtisanoutua työstään ja muuttaa maailman ääriin ottaakseen elämän omiin käsiinsä. Tilaa itselle ja omanmakuisille päiville voi alkaa raivata pienin teoin. Katkaise suorittamisen kierre ja liiku kohti rennompaa ja sallivampaa elämää Katrin viiden vinkin matkassa.

1. Hoida itseäsi

Aloita päiväsi jollain, mikä hoitaa sinua. Se voi olla viisi minuuttia kestävä jooga, lyhyt meditaatio, kävelylenkki tai vaikka kiireetön lämmin suihku. Tee jotain, joka tukee sinun hyvinvointiasi. Pienikin levollisuuden ja hyvän mielen hetki voi olla suunnattoman arvokas.

2. Ota taukoja

Päiväsi voi koostua monesta eri tehtävästä ja olla luonteeltaan hyvinkin pirstaleinen. Päätä, että teet yhden asian kerrallaan ja ravitset itseäsi aina listan lyhennyttyä viidellä syvällä hengityskierroksella. Langat eivät karkaa käsistäsi, vaikka irrottaisit hetkeksi otteen.

3. Vaihda tavoite väljään visioon

Kokeile, voitko antaa prosessin virrata ilman pakottamista ja tiukkaan solmittuja tavoitteita. Luota siihen, että löydät tiesi perille ja että elämä kulkee eteenpäin. Väljä visio pitää päämäärän lisäksi sisällään tunteen. Suhtaudut tulevaan ratkaisevasti rennommin ja suorittaminen siirtyy taka-alalle.

4. Aloita jostain – opi sietämään keskeneräisyyttä

Muutoksen ei tarvitse olla radikaali, aloita jostain. Salli itsellesi lupa olla keskeneräinen. Jokaisen matka ja mahdollisuudet ovat erilaisia: yhdelle se voi olla säännöllinen hengähdyshetki luonnossa ja toiselle rakkaan harrastuksen muuttuminen leiväntuojaksi.

5. Lepoa ei tarvitse ansaita

Tarvitset lepoa. Jos tunnet halua laittaa hetkeksi jalat kohti kattoa, tee se. Lepohetkeä ei tarvitse ansaita 12 tunnin työpäivällä, vaan voit sallia itsesi kuunnella omia tuntemuksiasi ja toimia niiden antamien vihjeiden mukaisesti. Kaiken ei tarvitse olla valmista, ennen kuin voit levätä.

✧✧✧

Katri Syvärinen on mukana Magnesia Festivalin torstaissa 3.8. klo 13.00–14.30 workshopillaan   ”Löydä elämän taika – yin-jooga & intuitiivinen kirjoittaminen”.