Eväitä luovaan elämään

Tiedätkö ne bileet, joilla ei ole edes nimeä, niin viileät ne ovat? Bileet, jonne monet haluaisivat, mutta jonne pääsevät vain ne, jotka ottavat riskin ja luovivat oman reittinsä perille - siitäkin huolimatta, että juhlat voivat olla jo ohi, kun oikea ovi viimein löytyy?

Monet ovat näihin juhliin matkalla, mutta vain harvat niihin lopulta päätyvät.

On juhlilla nimikin: luovuus. Tuo tämän ajan taikasana, jota janotaan ja jonka perään haikaillaan, sillä sen avulla unelmien kuvitellaan tulevan todeksi. Puf, noin vain, hokkuspokkus.

1. Lupa

Tämä on tietysti harha. Bileiden sijaan luovuus on pieniä arkisia valintoja. Sitä että tekee tutut asiat toisin. Kuorii perunat, lenkittää koiran, järjestää keittiön kaapin. Tekee nämä eri tavalla kuin ennen. Ja uskaltaa kokeilla.

Siihen nähden miten yksinkertaisesta asiasta on kyse, tuntuu oikeastaan käsittämättömältä, että suurin osa meistä tarvitsee tähän luvan. Ikään kuin ilman lupaa ei saisi olla luova. Mikä ajatus!

No, tässä se nyt sitten tulee. Lupa. Ole hyvä ja tee sillä mitä lystäät. Niin Walt Disneykin teki.

2. Unelmointi

Walt Disneyn ajattelurakenteita tutkineet tiedemiehet ovat todenneet, että hänen taiteellinen menestyksensä perustui kolmeen erilaiseen näkökulmaan, joita hän käytti hyödykseen.

Ensimmäinen vaihe oli taikasauvan heilautus. Siis unelmointi. Kuvitella jotain sellaista, jota ei vielä ole.

”En tiedä mikä se on. Mutta se on suuri ja kimaltaa”, hän sanoi ja loi Bambin ja Aristokatit ja sepitti kokonaisen satujen ja tarinoiden valtakunnan.

3. Toteutus

Tämän jälkeen hän loi tarkan suunnitelman kuvittelemansa toteuttamiseksi. Hän laati aikataulut ja budjetit, pilkkoi urakan osiin ja palkkasi ammattilaiset toteuttamaan visionsa.

Ei aikaakaan, kun hahmoilla oli paitsi silmät ja korvat, myös omintakeinen persoona ja tyyli. Kuvat alkoivat liikkua ja puhua ja hahmot joutuivat tuon tuostakin kommelluksiin. Niitä katsoessaan ihmiset alkoivat nauraa ja pyyhkiä silmiään ja toivoivat näkevänsä lisää.

4. Hionta

Tämä ei kuitenkaan vielä riittänyt. Disney halusi tehdä luomuksistaan niin hyviä kuin suinkin. Hän testasi, korjasi ja hioi. Hänelle riitti vain paras.

Tänä päivänä nuo luomukset ovat osa sitä, minkä lähes jokainen lapsi tietää. Ei ihme, sillä Leijonakuninkaalla, Pocahontasilla ja Frozenilla on kerrottavana monta ajatusta ihmisyydestä.

Jos siis tahdot niihin bileisiin, mutta reitti vielä puuttuu, niin yksi vaihtoehto on kokeilla näitä eväitä. Ei muuta kuin hihat heilumaan ja kuvittelemaan ja sitten toteuttamaan ja hiomaan.

Matkan varrella saatat myös huomata, että tosiasiassa bileet ovat käynnissä koko ajan ja voit mennä niihin ihan milloin lystäät.  

<3

Kirjoittaja on tietokirjailija ja muutosvalmentaja, joka uskoo pienten tekojen saavan aikaan suuria muutoksia.

✧ ✧ ✧

Jos haluat kokeilla edellä kuvattua työkalua käytännössä, osta lippu ja ennakkovaraa paikka Maaretan Magnesia Festivalilla ohjaamaan työpajaan " Eväitä luovaan elämään"  perjantaina 4.8. klo 10.30-12.00. Maaretta hostaa myös Magnesia Main Stagen paneelikeskustelut torstaina ja perjantaina ja johdattaa festivaaliväen kohti Hyvän mielen taitoja samaisella lavalla torstaina 3.8. klo 16.00-16.30.

Maaretan seuraava kirja Hyvän mielen vuosi ilmestyy syyskuussa. Sen avulla voi luoda itselleen juuri sellaisen vuoden kuin tahtoo. Lisätietoa aiheesta täällä.