Tuoksut hyvinvoinnin tukena – kolme tapaa tuoda eteeriset öljyt osaksi joogaharjoitusta

Anna Karhu-Cormierille tuoksujen käyttö hyvinvoinnin tukena on luontainen osa elämää. Frantsilan luomuyrttitilalla työskentelevän Annan työpiste sijaitseekin eteerisiä öljyjä valmistavan laboratorion vieressä. Ikuiseksi opiskelijaksi itseään kuvaava nainen on valmistunut tänä keväänä joogaopettajaksi ja hän näkee paljon potentiaalia tuoksujen ja joogan maailman yhdistämisessä.

- Eteerisiä öljyjä ja niiden toimivuutta meissä ihmisissä on tutkittu paljon. Tuoksusta saatu informaatio matkustaa aivoissamme samaan paikkaan, jossa muistot sijaitsevat. Voimme käyttää tätä positiivisesti hyväksemme tuomalla joogaharjoituksen osaksi tuoksun, joka vahvistaa osaltaan elämystä. Jatkossa jo pelkkä saman tuoksun haistaminen saattaa edesauttaa siirtymistä matolle, edellisestä kerrasta on jäänyt vahvempi muistijälki. Tuoksut ovat kautta aikojen olleet keskeinen osa henkisiä rituaaleja. Oikean vireen ja mielentilan saavuttaminen on niiden avulla helpompaa, Anna sanoo.

Moni voi huonosti päivittäin vastaan tulevan tuoksukuorman alla. Myös eteerisiin öljyihin tottuminen voi viedä aikansa, varsinkin jos on elänyt enemmän synteettisten tuoksujen maailmassa. Eteerisiin öljyihin on hyvä suhtautua tietoisesti ja terveellä uteliaisuudella varustettuna. Öljyjä käytetään iholle aina laimennettuna perusöljyyn (esim. manteli, jojoba- tai rypäleensiemenöljy) ja tuoksua lisätään maltillisesti kulloisenkin eteerisen öljyn voimakkuus huomioiden.

- Tuoksumolekyylit aiheuttavat kemikaalien ja hormonien vapautumista aivoissamme. Jokaisella tuoksulla on omanlaisensa vaikutus. Kokoushuoneen pöydälle sopii nuuhkittavaksi muistia virkistävä, valppautta ja vireyttä nostava rosmariini ja iltaisin tuoksulyhtyyn rauhoittava ja tasapainottava laventeli. Modernissa aromaterapiassa käytetään yli 300 eri eteeristä öljyä. Kokeilemalla löytyy ne omat suosikit, Anna jatkaa.

Kokeile tuoksujen tuomista joogaharjoitukseen Annan kolmella vinkillä:

Ennen harjoitusta - neutralisoi tila

Raikasta ja puhdista joogatila ennen harjoitusta sekoittamalla suihkupulloon veden lisäksi muutama tippa valitsemaasi eteeristä öljyä esim. appelsiinia tai rosmariinia. Suihkuttele ilmaan ja tila on valmis toimimaan harjoituksesi tukena.

Harjoituksen aikana – nauti omasta joogatuoksusta

Laita tyhjään lasipulloon yhteensä 11 tippaa haluamiasi eteerisiä öljyjä, täydennä 10 ml:llä perusöljyä.  Lisää omaa joogatuoksuasi ranteille, korvien taakse ja rinnalle vahvistamaan positiivisesti harjoituksen luomaa muistijälkeä.

Harjoituksen jälkeen - puhdista joogamatto

Sekoita suihkupulloon kaksi osaa vettä, yksi osa omenaviinietikkaa ja 5-15 tippaa valitsemaasi eteeristä öljyä. Suihkuta joogamatto käytön jälkeen tekemälläsi spraylla ja pyyhi puhtaaksi.

✧✧✧

Anna Karhu-Cormier ja ”Tuoksuja ja Mielenrauhaa – eteeriset öljyt” - workshop Magnesia Festivalin perjantaissa 4.8. klo 12.00-13.30