Olisiko sinusta aamuharjoittelijaksi? Valjasta käyttöösi lempeä muutosvoima

Magnus Appelbergin energia on lähes käsin kosketeltavissa, kun tapaan hänet Helsingin Punavuoressa sijaitsevassa Magnuksen ja hänen vaimonsa Riitan joogakoulussa Hyvinvoimalassa. Kello on vasta 11, mutta takana ovat jo Rööperin aamuiset joogatunnit ja Magnuksen oma henkilökohtainen harjoitus.

- Harjoittelen aamulla, sillä silloin on päivän herkullisin mahdollisuus päästä laskeutumaan omaan olemukseen ja osaksi hiljaisuutta. Työpäivän ja muun arjen tempo ei anna tahtia harjoitukselle, voi aloittaa puhtaalta paperilta, Magnus sanoo.

Magnus on meditoinut ja kokeillut erilaisia hiljentymistekniikoita aina lukioajoista lähtien. Viimeiset 25 vuotta hän on myös harjoittanut hengitysharjoituksia ja astanga-joogaa. Magnus kokee hiljaisuuden olevan äänekäs neuvonantaja, jonka kuuntelemisesta olisi hyötyä jokaiselle.

- Uskallan väittää, että hiljentyminen ja meditaatio sopivat kaikille. Haasteeksi voi muodostua tavoitteiden asettaminen aluksi liian korkealle ja tämän vuoksi harjoituksen lähestyminen väärästä suunnasta. On monta asiaa, mitä kannattaa ensin tunnistaa ja mistä tulla tietoiseksi omassa kehossa, asennossa ja hengityksessä. Seuraamalla näitä askeleita, harjoituksesta tulee prosessi, jonka matkassa on miellyttävää kulkea, Magnus jatkaa.

Miten päästä aamuharjoituksen kanssa alkuun?

- Herääminen aamulla voi muotoutua helpoksi, vaikka olisi vuorokausirytmiltään illan suuntaan kallellaan. Vaikeampaa on todennäköisesti mennä riittävän aikaisin nukkumaan. Alkuun tarvitset vain herätyskellon, sillä kun vaihtaa vanhoja tapoja uusiin, ei voi luottaa luonnolliseen heräämiseen. Pitää tehdä päätös ja pitäytyä siinä. Se voi tuntua aluksi raa’alta, mutta heräät oman hyvinvointisi takia. Olet niin tärkeä henkilö, että sinun vuoksesi voi ja kannattaa hivuttaa jalat pois peiton alta, Magnus nauraa.

- Avain aamulla tapahtuvan harjoituksen oveen on säännöllisyys. Tämä koskee muitakin asioita, jotka haluat omaksua. Jos kertoja on vähemmän kuin kolme viikossa, harjoitus ei ole säännöllistä. Tämä koskee mitä tahansa, vaikka uuden kielen opiskelua. Peukalosääntönä voidaan pitää, että jos kolme kertaa viikossa harjoittelet vierasta kieltä, kolmen viikon päästä toteat, ettei opiskelulla ole tullut tuloksia. Jos kuitenkin jatkat sinnikkäästi eteenpäin, kolmen kuukauden päästä huomaat hallitsevasi jo hyvät alkeet. Kolmen vuoden jälkeen puhut kieltä sujuvasti. Saman voi soveltaa aamuharjoitukseen. Et nouse vuoteenlämmöstä siksi, että vointisi olisi parempi seuraavat kolme viikkoa, vaan seuraavan 30 hyvinvoivan vuoden vuoksi. Ja jos et heti onnistu, sinulla on rajattomasti uusia yrityksiä. Aina voi aloittaa alusta, Magnus lohduttaa.

Monen elämää hallitsee kiireen ja väsymyksen kokemusten muodostama noidankehä. Työhön tai opiskeluun keskittyminen voi olla vaikeaa ja arkitehtävienkin suorittaminen saatetaan kokea raskaana. Magnus Appelberg kehoittaakin muuttamaan kurssia kohti oman hyvinvoinnin priorisoimista paalupaikalle mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

- Aamuharjoituksessa on vahva positiivinen muutosvoima, joka ei satu, toisin kuin pohjaan palaminen. Miksi odottaa burn outia, kun voi alkaa huolehtimaan itsestään heti? Me voimme tottua itseämme palveleviin tekoihin: Totummehan epämiellyttäviinkin asioihin, kuten istumaan koko päivän huonossa, niskahartiaseudulle ja koko keholle kireyttä tuottavassa asennossa. Miksi et aloittaisi heti huomenna? Magnus kysyy pilke silmäkulmassa.

Magnuksen lyhyt hiljentymisharjoitus aamuun
Löydä istuinluut ja anna niiden painua alustaan. Huomioi päänlaki ja anna sen osoittaa kohti kattoa. Tunne linja näiden pisteiden välillä. Jokaisella voimalla on vastineensa: painovoima vie sinua kohti lattiaa ja vastavoima nostaa sinua ylöspäin. Etsi tätä tasapainoa viiden minuutin ajan.

✧✧✧✧

Tule ottamaan startti aamuharjoitukseen: Magnus Appelberg ja ” Hiljaisuuden aakkoset – meditaation ABC” -workshop Magnesia Festivalin torstaissa 3.8. klo 8.15-10.00